Yaptığı çalışmalarda yeni bir akrep türü keşfederek soyadını verdi


Selçuk Üniversitesi’nde Yeni Keşfedilen “Scorpio Karakurdi” Akrebi

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karakurt, Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur ile Şırnak’ta arazi taramaları sırasında keşfettiği ve literatürde olmadığını düşündüğü akreple ilgili akademik çalışma başlattı.

“Scorpio” türü içinde olan küçük ve zehirli akrebi “Scorpio Karakurdi” adıyla literatüre kazandıran Karakurt, akrebin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü, nadir bir tür olduğunu belirtti.

Karakurt, akrebi literatüre kazandırmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Yeni tür morfoloji olarak bakıldığında, diğer türlerden daha küçük. Akreplerde morfoloji küçüldükçe zehrin içeriği de artmaktadır. Laboratuvarımızda yaptığımız analitik çalışmalarımızla üretilen zehirde birçok farklı bileşiğin olduğunu ortaya koyduk.” dedi.

“Kanser çalışmalarının tedavisinde kullanılması amaçlanıyor”

Akrepten elde edilen zehrin tıpta kullanılmasının mümkün olduğunu vurgulayan Karakurt, “Zehir kendi içerisinde insan hücresine girebilecek özel proteinlere sahiptir. Aktif olarak hücreleri etkilemektedir. Akrep zehirleri, hücre içindeki potasyum kanalları gibi protein kanallarında hastalığın yayılmasını önleyerek hücrelerin kontrollü şekilde ölmesini sağlamaktadır. Ancak burada asıl etkiyi gösteren, akrep zehrinin kendisi değil, içinde bulunan aktif proteinlerdir.” ifadelerini kullandı.

Karakurt, TÜBİTAK destekli bir proje yürüttüklerine değinerek, şunları kaydetti:

“Bu projemizde akrep türlerinin yapılarında bulunan proteinlerin, insan kolon kanseri, akciğer kanseri ve karaciğer kanserindeki etkilerini ortaya koymaya çalıştık. Bu türün yapılarında bulunan proteinlerin insan kolon kanseri tedavisinde etkin şekilde görev gördüklerini ortaya koyduk.”

“Metastatik yapıdaki kolon kanseri hücrelerini ciddi şekilde inhibe (hastalığın yayılmasını önlemek) ederek kolon kanserinin dokuda yayılmasını engellediğini gösterdik. Aynı zamanda kolon kanserinin canlılığını da yüzde 95 oranında inhibe ettiğini ortaya koyduk.”


Related Posts

Kameraları bantlayan korumanın ifadesi: Rutin uygulama, kimse bana talimat vermedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve Ekrem İmamoğlu’nun koruması olan özel güvenlik Çağlar Türkmen’in ifadesi ortaya çıktı. Türkmen, kameraların bantlanmasının ve jammer cihazının taşınmasının rutin bir uygulama olduğunu ve kimseden talimat almadığını söyledi.

Samsun’da akaryakıt istasyonunun üstüne kaya düştü

Samsun’da meydana gelen heyelanda bir akaryakıt istasyonunun üzerine kaya düştü. Faciada, 1 kişi yaralanırken toprak altında kalanların olduğu bildirildi.

Kanada’da bir araç, kalabalığın arasına daldı: 11 kişi öldü, 20’den fazla yaralı

Kanada’nın Vancouver şehrinde bir araç, sokak festivalindeki kalabalığın arasına daldı. Olayda 11 kişi ölürken 20’den fazla kişi de yaralandı.

Kocaeli’de derede ölü bulunan polis memuru toprağa verildi

Kartepe’de derede cansız bedeni bulunan polis memuru Emre Bakal, toprağa verildi.

CTE’den Esila Ayık açıklaması

Ceza ve Tevkifevleri (CTE) Genel Müdürlüğü, tutuklu öğrenci kronik kalp ve böbrek hastası Esila Ayık’ın bilincini kaybedip hastaneye kaldırıldığı iddiasını yalanladı.

Muayene olmaya gittiği hastaneden televizyon çaldı

Afyonkarahisar’da muayene olmaya gelen bir kişi, hastaneden televizyon çaldı.