Türk Girişimciden Global Sağlık Çözümü

Türk Girişimci ve Ekibi, İnme ve Beyin Kanaması Tespitinde Yapay Zeka Kullanıyor

Doç. Dr. Deniz Aliş ve 3 mühendis arkadaşı tarafından geliştirilen yapay zeka algoritması, inme ve beyin kanaması ihtimalini tespit etmek için kullanılıyor. Bu algoritma, 4 farklı ülkede başarılı bir şekilde test edildikten sonra global alanda da dikkat çekmeye başladı.

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı’nda görevli olan Doç. Dr. Deniz Aliş ve ekibi, 2019 yılında inme ve beyin kanaması riski olan hastalarda erken teşhis desteği sağlamak amacıyla TÜBİTAK’a projelerini sundu.

Projeleri TÜBİTAK’ın 1512-Girişimcilik Destek Programı’ndan kabul gören Aliş ve ekibi, şirketlerini kurarak çalışmalarına devam etti. Algoritmanın temelinde derin öğrenme algoritmaları bulunuyor.

Algoritma, beyin kanaması veya inme olasılığını radyolojik görüntülerle tespit ederek hastaneye anında uyarı gönderiyor. Bu sayede hastaların tedavisine hızlı bir şekilde başlanabiliyor ve kayıplar en aza indiriliyor.

Doç. Dr. Aliş, inme hastalığının zamanında teşhis edilmesinin kritik olduğunu vurgulayarak, “Erken teşhis edilen hastaların tedavi şansı daha yüksek oluyor.” şeklinde konuştu.

Algoritmayı geliştirme sürecinde Türkiye’deki ve Türk hekimlerinin verilerini kullandıklarını belirten Aliş, şimdi ise ürünlerini dünya çapında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Ayrıca, algoritmanın yerli ve milli imkanlarla geliştirildiğini vurgulayan Aliş, Türkiye’nin yüksek teknolojiyi ihraç edebileceğini savundu.

İlk etapta Azerbaycan ve Ukrayna’ya ürünlerini ihraç ettiklerini belirten Aliş, şimdi ise Arap Yarımadası ve Hollanda’da pilot uygulamalarının başlayacağını aktardı. Hedeflerinin önümüzdeki yıllarda yurt dışındaki hastane sayısını arttırarak Türkiye’ye döviz getirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Aliş, Türkiye’nin sağlık sektöründe “üreten sağlık” misyonunu benimsediğini ve kısa sürede ciddi bir ürün ihracatı yapacağına inandığını belirtti.

Yerli yazılım alternatiflerinin önemine vurgu yapan Aliş, artık ülkedeki çoğu hastanenin yerli ürünleri tercih ettiğini ve yabancı ürünlerin kullanımdan kalktığını dile getirdi.

Related Posts

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’dan 18 bin atama açıklaması!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti Grup Toplantısı öncesi 18 bin sözleşmeli sağlık personeli alım sürecine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu

Brent petrolde son durum ne? (9 Temmuz 2025)

Dün 70,20 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 69,53 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,1 azalarak 69,47 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

AKP dönemi tarihe geçti! Rekor kırdı

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez Bankası ve özel sektörün dış borçlarının toplamından oluşan Türkiye’nin dış borç stoku verilerini ortaya koydu. Bu yılın ilk üç aylık döneminde 11.5 milyar dolar daha artan Türkiye’nin dış borç stoku …

İsrail – İran savaşının bedeli ortaya çıktı: 46 milyon dolar!

İran İslam Devrimi Konut Vakfı Altyapı İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mecid Cudi, Tahran’daki Doğal Afetler Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen savaş sonrası yeniden yapılanmayı ele alan toplantının ardından basına açıklama yaptı. Saldırıların …

Serbest piyasada döviz fiyatları! Dolar 40’ı geçti, euro 50 liraya doğru (08 Temmuz 2025)

Dolar 40,0190 liradan, euro ise 47,0070 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı’da 40,0170 liradan alınan dolar 40,0190 liradan, 47,0050 liradan alınan euro ise 47,0070 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 39,99 liradan, euro ise 46,98 liradan …