Trump’tan Esir Takası Açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere Gazze konusunda açıklamalarda bulundu. Trump, Hamas’ın elindeki İsrailli esirleri serbest bırakıp bırakmayacağına ilişkin, “Yarın saat 12.00’de ne olacağını bilmiyorum. Bana kalsa çok sert bir tutum sergilerdim. İsrail’in ne yapacağını size söyleyemem” ifadelerini kullandı.

“HAMAS TAMAMEN DEĞİŞTİ”

Sürecin nasıl devam edeceğinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail hükümetine bağlı olduğunu vurgulayan Trump, “Hamas tamamen değişti. Rehineleri tekrar serbest bırakmak istiyorlar” dedi.

TRUMP HAMAS’I SUÇLADI

Yaşanan süreç konusunda Hamas’ı suçlayan Trump, “Bunun, Hamas’ın esirleri serbest bırakmayacağını söylemesiyle başladığını görmelisiniz” şeklinde konuştu. Hamas’a cumartesi günü saat 12.00’ye kadar süre verdiğini hatırlatan Trump, “Sonra hiçbir şey duymadık. İki gün önce aniden hayır, esirleri serbest bırakmaya karar verdik dediler. Bence tüm esirleri serbest bırakmalılar” dedi.

TRUMP, HAMAS’A SÜRE VERMİŞTİ

Trump, daha önce yaptığı açıklamada Hamas’ın elinde tutulan tüm esirlerin cumartesi günü saat 12.00’ye kadar serbest bırakılmaması halinde “ateşkesin iptal olabileceğini” ve “kıyametin kopacağını” söylemişti. Esirlerin parça parça değil, tamamının serbest bırakılmasını isteyen Trump, “Hepsi, parça parça değil, iki, bir, üç, dört veya iki değil, cumartesi günü saat 12.00’ye kadar iade edilmezlerse, işte o zaman kıyametin kopacağını söyleyebilirim” şeklinde konuşmuştu.

HAMAS ESİR TAKASINI ASKIYA ALMIŞTI

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 15 Şubat’ta gerçekleştirilmesi beklenen esir takasının İsrail’in ateşkes anlaşmasındaki taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle askıya alındığını bildirmişti.

Hamas’ın yaptığı açıklamada, askıya alma kararının esir takasından 5 gün önce duyurulduğu, böylece arabulucu ülkelere İsrail’e ateşkes maddelerine bağlı kalmasını sağlayacak baskıyı kurma fırsatı verildiği belirtilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Gazze’deki tüm esirlerin cumartesi günü öğle vaktine kadar serbest bırakılmaması halinde ateşkesin iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Sonra kıyamet kopsun.” ifadesini kullanmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrailli esirler serbest kalmazsa “ateşkesin biteceği ve şiddetli saldırılara başlayacakları” tehdidinde bulunmuş ve orduya Gazze içine ve çevresine takviye birlik gönderilmesi talimatı vermişti.

Hamas, dün arabulucu ülkelerin İsrail’in ateşkes anlaşmasıyla ilgili engellerini kaldırma taahhüdü üzerine, anlaşma kapsamında esir takasını uygulamaya devam edeceğini duyurmuştu.

Esir takasının ilk 5 turunda, İsrail hapishanelerindeki 766 Filistinli esir ile Gazze’deki 16 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.

Related Posts

Evinde egzotik hayvan besleyen kişiye 472 bin TL ceza

Bursa’da yasa dışı şekilde bulundurulan egzotik hayvanlar koruma altına alındı.

İmamoğlu’ndan diploma çıkışı: Bu kararı alanların zorbalıklarını kimseye anlatacak yüzleri olmayacak

İmamoğlu’ndan diploma çıkışı: Bu kararı alanların zorbalıklarını kimseye anlatacak yüzleri olmayacak

Dışişleri Bakanlığı: İsrail’in bölge ülkelerine yönelik saldırıları barış ve istikrarı hedef almaktadır

“Netanyahu hükümetinin Gazze’deki işgalini genişletme yönündeki son kararı da aynı yayılmacı ve tahripkar anlayışın tezahürüdür”

İsrail’in Gazze’de bir okula düzenlediği saldırıda çoğu çocuk 17 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki El-Bureyc Mülteci Kampında bir okula düzenlediği saldırıda 17 kişi hayatını kaybetti.

Erdoğan havuz medyasına ödül yağdırdı: Uçaktaki gazeteciler ödülü kaparken ‘Yılın Haber Sitesi’ dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10. Anadolu Medya Ödüllerini sahiplerine takdim etti. Ödül alan isimlerin ve jüri üyelerinin Erdoğan’ın uçağına sık sık binen ve iktidara yakın isimler olması dikkat çekti.

ABD Eğitim Bakanlığı, Harvard’ın fonlarını Trump’ın taleplerine bağladı

ABD’nin en kökü üniversitelerinden Harvard Üniversitesi ile Trump yönetimi arasındaki fon krizi derinleşerek devam ediyor. ABD Eğitim Bakanlığı, üniversiteye bir mektup göndererek hükümetin taleplerine uyulmadığı sürece mevcut fonların askıya …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir