Telefonların şarj ihtiyacını kökten çözecek bataryanın seri üretimi başladı

Çin merkezli bir start-up olan Betavolt, bir seneden kısa bir süre önce 50 yıl boyunca elektrik üretebilen atom enerjisiyle çalışan devrim niteliğindeki minyatür pilini tanıttı.

Şimdi şirket, bu benzersiz bataryanın seri üretimine başladığını duyurdu. Bu gelişme, elektronik cihazların sürekli çalışmasına olanak tanımasıyla olumlu bir atmosfer oluştururken kötü niyetli kullanım endişelerini de beraberinde getirdi.

BV100 adı verilen bu batarya madeni parayla kıyaslanacak kadar küçük boyutlara sahip ve şarj gerektirmeyen bir yapıya sahip. Şirkete göre, bu batarya sayesinde cep telefonlarından sürekli havada kalabilen drone’lara kadar birçok elektronik cihazda kullanım imkanı var.

Bu batarya, radyoaktif bozunma yoluyla nikel-63’ün enerjisinden faydalanarak elektrik üretiyor. Nikel-63 tabakaları arasında tek kristalli yarı iletken tabakalar mevcut. Bu pil, 3.300 megavat saat enerji depolayabilir ve geleneksel lityum pillere göre on kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir.

50 YILA KADAR GÜÇ KORUYABİLECEK

Betavolt’un iddiasına göre BV100 bataryası, şarj veya bakım gerektirmeden 50 yıla kadar gücünü muhafaza edebilecek. 15x15x15 milimetre boyutundaki bu batarya 100 mikrowatt kapasite ve 3 volt gerilime sahip.

Bununla birlikte, bataryanın kapasitesi henüz mütevazı düzeyde ve dizüstü bilgisayarları bile destekleyecek kadar güçlü olmadığını belirtmek gerekir.

“KALP PİLLERİ İÇİN GÜÇ KAYNAĞI OLABİLİR”

Bununla birlikte, şirket, daha zorlu cihazlar için birkaç pilin seri veya paralel olarak kullanılabileceğini söylüyor. Radyoaktif bir “kapsülü” cebinizde taşımak korkutucu gelebilir, ancak şirket bataryanın tamamen güvenli olduğunu vurguluyor. Hatta kalp pili gibi tıbbi cihazlara güç sağlamak için bile kullanılabileceğini iddia ediyor.

Bu tür pillerin farklı uygulama ve kullanım alanları olabilir, bunlar silah sistemleri, robotik araçlar, askeri uydular, siber saldırı ekipmanları gibi bazı endişeleri artırabilir.

Related Posts

Google Gemini’ye güçlü görsel düzenleme araçları geldi: Artık fotoğraflarınızı AI ile dönüştürebileceksiniz!

Google, Gemini sohbet botuna gelişmiş görüntü düzenleme özellikleri ekledi. Artık kullanıcılar yükledikleri fotoğraflarda AI yardımıyla arka plan değiştirme, nesne ekleme ve daha fazlasını yapabilecek.

Samsung Galaxy S25 Edge’nin bütün detayları ortaya çıktı

Samsung’un yakında tanıtmaya hazırlandığı Galaxy S25 Edge modeline dair birçok sızıntı şimdiye kadar ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta tanıtım tarihi ve fiyat bilgisi ortaya çıkan telefonun bütün teknik özellikleri başka bir kaynak tarafından …

AMD işlemcili Dell 14 Plus tanıtıldı: Uygun fiyata yapay zekalı bilgisayar

Dell, geçtiğimiz ay tanıttığı yeniden tasarlanmış Dell 14 Plus serisini genişletiyor. Şirketin en son modelleri, Intel Lunar Lake destekli 14 Plus varyantlarından daha uygun fiyatlı olan AMD’nin Krackan Point işlemcileriyle geliyor. AMD …

Yeni nesil medya arayüzü GPMI, HDMI’ı tahtından edebilecek mi?

Medya arayüzleri alanında lider konumda olan HDMI, lisans ücretleri ve performans beklentileri gibi nedenlerle sorgulanmaya başlanıyor. GPMI ise, daha yüksek hız ve güç ile veri iletiminde genişleme sağlayarak, özellikle Çin piyasasında benimsenen özellikleriyle küresel dönüşümün habercisi olabilir.

Xiaomi yeni USB çoklayıcısını satışa sunuyor

Hayatın her alanında var olmaya gayret gösteren Xiaomi, çevre birimleri arasında en popülerlerden olan USB çoklayıcılara da el atıyor. Firmanın kitle fonlama sürecini tamamlayan çoklayıcısı satışa sunuluyor.  Xiaomi 10-in-1 Type-C özellikleri …

Demiryolu hattı üzerine güneş enerjisi santrali kuruldu!

İsviçre merkezli girişim Sun-Ways, aktif bir demiryolu hattı üzerine kurulu dünyanın ilk sökülebilir güneş enerjisi santralini resmi olarak devreye aldı. Neuchatel şehrinden Alp Dağları’na uzanan demiryolu hattı üzerinde yer alan tesis, tam 18 kW …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir