TEGV, QNB Finansbank iş birliğiyle 31 Mayıs’ta Mardin’de ‘İklim Koruyucuları Yetişiyor’ projesini tanıttı.TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ve QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan’ın konut sahipliğinde gerçekleşen aktiflikte çocukların iklim krizindeki değerli rolüne dikkat çekmenin yanı sıra banka, yeni kömür yatırımlarını finanse etmeyeceğine dair taahhüdünü de açıkladı.
Eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu olduklarını vurgulayan TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı,”Sivil toplum kuruluşu olarak ülkemizin 24 vilayetindeki 55 aktiflik noktamızda ilköğretim çağındaki çocuklarımıza fiyatsız nitelikli eğitim takviyesi sağlıyoruz. Matematik, Fen, Bilişim, Okuma, Sanat ve İngilizce ana aktiflik programlarımızın yanı sıra çocuklarımızı yeni çağın gerekliliklerini içeren programlar ile de buluşturuyoruz. Bilindiği üzere ekoloji ve etraf tartışmaları dünyada giderek daha fazla tartı kazanıyor” dedi.
QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan da şu değerlendirmeyi yaptı: “Bankanın genel müdürü olduktan sonraki birinci etkinliğimde sürdürülebilirlik ve çocuk odaklı bir çalışmayı bilhassa seçtim. Çocukları geleceğe hazırlamak bizim için çok değerli. Minik Eller Büyük Hayaller Toplumsal Sorumluluk Platformu bu alanda birçok proje gerçekleştiriyor. Bugün buna bir yenisini daha ekliyoruz. Yeniden eğitime verdiğimiz kıymet, iklim krizine dikkat çekmek ve somut adımlar atmak için bütünleşik bir yaklaşımla ilerliyoruz. Gayemiz, aslında iklim krizinin farkında olan çocuklarımızın bu hususta somut adımlar atabilmeleri için gerekli takviyesi sağlamak.”
QNB Finansbank’ın 2015 yılında hayata geçirdiği Minik Eller Büyük Hayaller Kurumsal Toplumsal Sorumluluk Platformu çatısı altında, TEGV iş birliğiyle hayat geçen ‘İklim Koruyucuları Yetişiyor’ projesinde, ortalarında finansçıların da bulunduğu 70 gönüllünün eğitmenin de dahil olduğu ve 13 kentte eğitimleri gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde Mardin’de eğitim gören çocuklar projelerini anlatarak hem bulundukları bölge hem de dünya için ürettikleri etraf tahlillerini uygulamalı olarak anlattı.
Proje ile; çocukların gerçek ömürleriyle ilişki kurmalarını sağlayarak, iklim konusunda derinlemesine düşünmeleri ve bilgi edinmeleri, tasarım odaklı düşünerek proje fikirleri ve prototipleri oluşturmaları amaçlanıyor. Tekrar çocukların yaşadıkları bölgenin ve etrafın sıkıntılarını tespit ederek tahlil yolları geliştirebilme mahareti, proje üretme tecrübesi kazanmaları ve kalıcı öğrenmeyi pekiştirme yeteneği kazanması hedefleniyor. Proje tabanlı öğrenme siteminin benimsendiği ‘İklim Koruyucuları Yetişiyor’ projesi çocuklara; gereksinime nazaran birçok farklı öğrenme ve çalışma formülünü kullanarak yeni fikirler içeren projeler geliştirme, araştırma konusunda maharet kazanma ve yeni fikirlerin üretilip, uygulanmasına dayalı kendilerini geliştirme fırsatı sunuyor.
MİNİK ELLER BÜYÜK HAYALLER TOPLUMSAL SORUMLULUK PLATFORMU HAKKINDA
2015 yılında kurulan ve 4-14 yaş ortası çocuk ve gençleri odağına alan Minik Eller Büyük Hayaller Kurumsal Toplumsal Sorumluluk Platformu altında başlatılan projelerde, çocukların yenilikçi, yaratıcı, analitik, muteber, teknolojik, tahlilci, farklı düşünen ve olumlu kişilik özelliklerine sahip olmalarına takviye verilmesi hedefleniyor. Bu hedefle matematikten kodlamaya, kültür-sanattan eğitime kadar birçok alanda proje gerçekleştiriliyor.
Bugüne kadar yaklaşık 565 binden fazla çocuğa ulaşılan platform kapsamında; 2015 yılında Habitat ve Microsoft iş birliği başlayan kodlama eğitimleri 2019 yılından itibaren Minik Eller Kod Yazıyor projesi ile devam ediyor. 7 yıldır süren kodlama eğitimleri pandemi sürecinde de online platforma taşındı. 8-14 yaş ortası çocuklar, Scratch eğitimlerine www.minikellerkodyaziyor.com web sitesi üzerinden fiyatsız olarak erişebiliyorlar. Bugüne kadar Minik Eller Kod Yazıyor projesiyle Türkiye ve yurt dışı kentlerinin kimilerinde 45 binden fazla çocuğa ulaşılarak 345 bin saate yakın kodlama eğitimi verildi.
2018 yılında hayata geçirilen QNB Finansbank Tales Matematik Müzesi Gezici Tır projesiyle 36 kentte 106 bin 194 çocuğa ulaşıldı. Proje, pandeminin de tesiriyle 2021 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. yılında ülke çocuklarına armağan edilerek ve QNB Finansbank Tales Sanal Matematik Müzesi ismi ve www.qnbfbtalesmatematikmuzesi.com web sitesi ile online ortama taşındı. Proje kapsamında toplam ulaşılan çocuk sayısı 128 bin 661’e ulaştı.
1994 yılında kurulan Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) tarafından hayata geçirilen ÇEV Sanat ‘Genç Yetenekler’ projesine 2017 yılından bu yana ana sponsor olarak takviye vermekteyiz. Proje kapsamında üstün yetenekli 33 müzisyen genç vakfın tesirli çalışmalarıyla dünyanın en güzel okullarında müzik eğitimlerine devam ediyorlar. ÇEV Sanat’ın ‘Genç Yetenekler’ projesi kapsamında eğitimlerini sürdüren Türkiye’nin üstün yetenekli genç müzisyenleri ayrıyeten her sene QNB Finansbank sponsorluğunda konser veriyorlar.