Taşınmaz satışı ve miras paylaşımında noter ücretleri yükseliyor

Adalet Bakanlığı Yeni Düzenlemeyle Noterlik Ücretlerini Artırıyor

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle noterlik işlemlerine ilişkin ücretlerde önemli bir artış yaşanacak. Tapu sahipleri ve miras paylaşımı yapacak kişileri yakından ilgilendiren bu değişiklikler, 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, birçok alanda %43,93’lük bir zam artışı gerçekleştirildi. Yeni tarifeler, taşınmaz satışları, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri gibi birçok alana etki edecek.

2025 Yılı Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, noterler gerçekleştirdikleri işlemlerden aldıkları harçların %30’u kadar noter ücreti talep edecek. Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olarak belirlenirken, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri için de yeni ücret tarifeleri belirlendi.

Yeni Ücret Tarifeleri Detayları

  • Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olacak ve 500 TL ile 4.000 TL arasında değişiklik gösterecek.
  • Miras paylaşımı işlemlerinde vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemeleri için noterler 2.016,38 TL ücret talep edecek.
  • Diğer noterlik hizmetlerinde çeviri, karşılaştırma ve elektronik işlemler için de yeni ücretler belirlendi. Çeviri işlemleri için her sayfa için 505,81 TL ücret alınacak.
  • Elektronik ortamda yapılan işlemler için ayrıca veri tespiti ücretleri de güncellendi. 1 MB’a kadar olan işlemler için 27,27 TL, sonraki her 1 MB için ise 13,64 TL ek ücret uygulanacak.

Ayrıca, defter açılış onayları, tapu devirleri, miras tescil işlemleri için belirlenen sabit ücretler ve noterlerin daire dışı işlemleri için günlük yol ödeneği de yeniden düzenlendi. Bu değişikliklerle noterlik işlemlerinde önemli bir maliyet artışı bekleniyor.

Related Posts

İYİ Parti’den MSB’ye ’12 şehit’ soruları: ‘İstihbaratı teröristten mi aldınız?’

İYİ Partili Turhan Çömez, 6 Temmuz Pazar günü Irak’ın Pençe-Kilit harekât bölgesinde 12 askerin şehit olduğu olaya ilişkin soru işaretlerini TBMM gündemine getirdi. Çömez, “Mağaradaki aramanın PKK itirafçısı bir kadın teröristin vermiş olduğu bilgiler üzerine yapıldığı iddiaları doğru mu” diye sordu.

Görüntüler paylaşıldı… Terör örgütü PKK silah bıraktı: İlk açıklama geldi

Son dakika haberi… Terör örgütü PKK, 41 yıllık silahlı faaliyetlerine bugün yapılan törenle son verdi. Irak’ın Süleymaniye kırsalında gerçekleşen ilk silah bırakma töreni için DEM Parti heyeti de bölgeye gitti. Silah bırakma 11.50 itibarıyla tamamlandı. Örgütten ilk açıklama gelirken; PKK’li teröristlerin silahları yakma görüntüleri de paylaşıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macon İngiltere ziyaretinde bir skandala daha imza attı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eşi Brigitte ile İngiltere’ye gerçekleştirdiği üç günlük devlet ziyareti sırasında Kral III. Charles ile Windsor Sarayı’ndaki törende protokol kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirilerin odağı oldu

ABD’de ‘İzmir’ rüzgarı: Grev nedeniyle Philadelphia şehrinde çöp yığınları oluştu

ABD’nin Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia kentinde yaklaşık bir haftadır sokaklarda biriken çöplerle gündeme gelen kriz çözüme kavuştu. Binlerce belediye çalışanını temsil eden sendika ile yetkililer arasında anlaşma sağlandı ve grev resmen sona erdi. Kentteki manzara geçtiğimiz haftalarda İzmir’de yaşananları hatırlattı.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Evinizde varsa dikkat! Toplatma kararı çıktı

Ticaret Bakanlığı, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi üzerinden sağlık riski barındıran yeni ürünleri kamuoyuna açıkladı. Son yapılan uygulamalar kapsamında oda kokuları ve evcil hayvanları ilgilendiren ürünlerin yasaklanması ve toplatılmasına karar verildi.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.