Sosyal medya paylaşımlarına dikkat: İşten atılma gerekçesi olabilir

Sosyal Medya Paylaşımlarına Dikkat: İşten Atılma Gerekçesi Olabilir!

Uzun çalışma saatleri içerisinde birçok kişi, sosyal medya kullanımının işten atma sebebi olabileceğinden endişe ediyor. İş yerindeki durumu eleştirirken hakaret içeren ifadeler kullanan ya da kurumsal itibarı zedeleyici paylaşımlarda bulunan kişiler, işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Evrensel Gazetesi’nden Deniz Avcı, “Sosyal Medya Paylaşımları İşten Atılma Nedeni Olabilir mi?” başlıklı yazısında merak edilenleri cevapladı.

SORU: İyi günler. Çalıştığımız iş yerinde maaşlarımız ödenmedi ve biz de bunun üzerine eylem yaptık. Ben de bu eylemi kendi sosyal medya hesabımdan paylaştım. Eylem fabrikanın kapısında gerçekleşti. İnsan kaynakları, benden olayla ilgili savunma istedi. Bu durumda işten çıkarılabilir miyim?

CEVAP: İyi günler. İşçilerin iş yeri hakkında paylaşım yapmalarına özel bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak, üretim yerinden paylaşım yapmanın bazı riskleri vardır. Bu tür paylaşımlar, işverenin ticari sırlarını ifşa edebilme veya gizli bilgileri açığa çıkarabilme potansiyeli nedeniyle genellikle iş sözleşmesiyle yasaklanır veya işçiye özel sözleşme imzalatılır.

Ayrıca, işçinin çalışma saatleri içinde sosyal medya kullanması, işini yapmasını engelleyecek ve çalışma düzenini olumsuz etkileyecek nitelikte ise bu durum, işverene geçerli nedenle iş sözleşmesini feshetme hakkı verir. Yargıtay, mesai saatleri içinde sosyal medya ve internetin kullanılmasını, işçinin performansını olumsuz etkilediği durumlarda değerlendirir. Bu bağlamda Yargıtay, sosyal medya kullanımının performansı olumsuz etkilediğini ispatlayan işverene, işçinin kıdem tazminatını ödeyerek iş sözleşmesini feshetme hakkı tanır. İşçinin gerekli koşulları sağlaması durumunda (en az 30 çalışanın bulunduğu iş yerinde çalışması ve 6 aylık kıdeme sahip olması gibi) fesihin geçersizliğini talep etme ve işe iade davası açma hakkı her zaman saklıdır.

Related Posts

İsrail’in Gazze’deki saldırılarında 92 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail’in cumartesi sabahından bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği aralıksız hava saldırılarında 92 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

ABD Başkanı Trump Orta Doğu’da ‘tahsilat’ yaparken Gazze’de bunlar yaşandı

ABD Başkanı Donald Trump 14-16 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretlerinde trilyonlarca dolarlık anlaşmalara imza attı ve ABD’ye geri döndü. Kamuoyunda Trump için ‘Gerekli tahsilatı yaptı ve döndü.’ yorumları yapılırken, insanlık dramının yaşandığı Gazze’de, Trump’ın ziyareti sırasında yine onlarca Filistinli hayatını kaybetti.

Ekrem İmamoğlu’ndan iktidara sert mesaj! ‘İstanbul’a ihanet dönemi bitti’

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya üzerinden iktidara çok sert bir mesaj verdi. İmamoğlu, “Şehri birlikte mahvettiğiniz kişiler şimdi de utanmadan televizyonlara çıkıp, çalışma arkadaşlarıma iftira atıyor.” dedi

AKP Sözcüsü Çelik’ten ‘Terörsüz Türkiye’ açıklaması: Silahların bırakıldığı sahada görülmeli, MİT ilgili mekanizmaları kuracak

Sürecin sabotaja açık olduğunu söyleyen Çelik, “Bu mesele siyasi sabotaja açık bir mesele. Bir tanesi dille ilgili”  dedi

CHP’li Adıgüzel’den iktidara ‘ahtapot’ göndermesi: ‘Dünyanın en büyük ahtapotu Karadeniz’de görüldü’

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Erdoğan’a duyurulur” notuyla bir açıklama yaptı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’li belediyelere yönelik ‘ahtapot benzetmesi’ yaptığını anımsatan Adıgüzel, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan yolsuzluklara dikkat çekerek “Erdoğan eğer belediyelerde bir ahtapot organizasyonu arıyorsa, kendi belediyelerine; Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne baksın” dedi.

Eski FBI Başkanı’nın mesajı ABD’yi karıştırdı! Trump’a suikast çağrısıyla suçlandı

Eski FBI Direktörü James Comey’in sosyal medya hesabından paylaştığı ‘8647’ rakamını içeren görsel ABDde yeri yerinden oynattı. ABD güvenlik kurumları söz konusu mesajla ilgili harekete geçerken bu paylaşımın bir “tehdit” mesajı olduğu ileri sürüldü …