Nisanda en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu

TÜİK, Nisan Ayında Reel Getiri Oranlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını duyurdu. Nisan ayında en yüksek reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile karşılaştırıldığında yüzde 8,8, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile karşılaştırıldığında ise yüzde 8,54 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE’ye göre değerlendirildiğinde, avro yatırımcısına yüzde 4,07, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,44 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,03, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE’ye göre incelendiğinde ise avro yüzde 3,83, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,2 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,6, BIST 100 endeksi yüzde 10,14 kayıp yaşattı.

Külçe altın, üç aylık değerlendirmeye göre Yİ-ÜFE ile yüzde 20,83, TÜFE ile ise yüzde 19,69 reel getiri sağlayarak yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan araç oldu. Aynı dönemde BIST ise Yİ-ÜFE ile yüzde 12,26, TÜFE ile yüzde 13,09 zarar ettiren araç olarak öne çıktı.

Altı aylık süreçte külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 18,15, TÜFE ile yüzde 12,36 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken, BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile yüzde 5,9, TÜFE ile yüzde 10,51 oranlarında yatırımcısına en çok zarar ettiren araç oldu.

Yıllık Bazda En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında

Yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 31,17, TÜFE ile yüzde 16,55 oranlarında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağlayan araç oldu. Yıllık bazda mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile yüzde 16,26, avro yüzde 0,9 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken, DİBS yüzde 0,91, dolar yüzde 3,8 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranlarında yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE ile hesaplandığında mevduat faizi (brüt) yüzde 3,31 reel getiri sağlarken, avro yüzde 10,35, DİBS yüzde 11,95, dolar yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranlarında yatırımcısını zarara uğrattı.

Related Posts

“Anneler Günü için 80-100 milyar TL ciro bekleniyor”

Hayat boyunca evlatları için fedakârlık yapan annelerimizin yüzünü güldürmek için Anneler Günü’nün bir fırsat olduğunu dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Anneniz, aldığınız hediyeye değil; sizin yüzünüzdeki tebessüme, ona duyduğunuz saygıya, verdiğiniz değere bakar” dedi.

Atalarımızın bilmediği kelimeler, haller sözlüğü

A- Anda kalmak Eskiden kendini işine vermemişler için “eli işte, gözü oynaşta” denirdi. Günümüzde hiç kimse kendini işine vermiyor, herkes hep beraber eldeki cep telefonundaki bilumum sosyal medya mecralarına akıyor. Telefonda konuşurken, WhatsApp’tan mesaj atıyor, mesai saatleri dahilinde telefonu sessiz moda alıp oyun oynuyor, vidyo izliyor, ama dilinden de “anda kalmak” tabirini düşürmüyor. Sokağa çıkıp sorsak “An nedir?” diye, kaç kişi bilebilir acaba. İki kadın markette karşılaştı. Selamlaştılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir