Mahfi Eğilmez: Dış ticaretin durumu

Türkiye Dış Ticaret Dengesi ve Önemi

Mahfi Eğilmez

Türkiye, dış ticaret hesaplamalarında ihracat fob (taşıma aracına teslim edilene kadarki giderler dâhil) olarak, ithalat ise cif (maliyet + sigorta ve taşıma dâhil) olarak alınmaktadır. Ülkemiz dış ticaret açığı veren bir ülke konumundadır. Son yıllarda Türkiye’nin dış ticaret dengesindeki gelişim aşağıdaki grafikte gösterilmektedir:

Grafik incelendiğinde, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı verdiği ve bu açığın 2016 – 2021 döneminde daraldığı ancak sonrasında tekrar arttığı görülmektedir. 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda, ithalatın düşmesiyle birlikte dış ticaret dengesinde daralma yaşandığı belirlenmektedir.

Dış ticaret hadlerine bakıldığında ise, Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin aleyhimize çalıştığı görülmektedir. Yani, ihracat birim değerleri ithalata birim değerlerinin altında kalmaktadır. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için birim değer endekslerine ve miktar endekslerine birlikte bakmak önemlidir. Miktar endeksi, fiyat sabit olmak koşuluyla dış ticaret miktarlarında meydana gelen değişimi ölçmektedir.

Aşağıdaki tablo, Türkiye’nin birim değer endeksleri ve miktar endekslerindeki değişimi göstermektedir:

İhracat miktar endeksi 2013 yılından 2025 Mart ayına kadar yüzde 66,4 oranında artmıştır. Bu süreçte daha fazla mal satılmıştır. İthalat miktar endeksi ise aynı dönemde yüzde 21,9 oranında artmıştır. İthalat birim değer endeksindeki artış ise yüzde 6,4 olmuştur.

Sonuç olarak, Türkiye son 13 yılda yurt dışına daha fazla mal satmış ancak birim fiyatlarında pek bir değişiklik olmamıştır. Diğer yandan, yurt dışından daha fazla mal almış ve bu malların birim fiyatları hızlı bir şekilde artmıştır. Bu durumun temel nedenleri arasında ihraç mallarının teknoloji içeriğinin düşük olması ve düşük marka değerine sahip olmaları ile ithal edilen malların yüksek teknoloji içeriğine ve marka değerine sahip olmaları bulunmaktadır.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrete ara zam gelecek mi? ” sorusuna cevap verdi.

ABD-Çin tarife uzlaşısı piyasalardaki “korku”yu yatıştırdı

Piyasalarda “korku endeksi” olarak bilinen ve S&P 500 Endeksi’ndeki dalgalanmayı gösteren VIX Endeksi, ABD ve Çin’in tarife indirim kararları sonrasında 2 Nisan’da karşılıklılık esaslı tarifeler duyurulmadan önceki seviyesine indi.

Tatil rezervasyonu yaptıracaklara bakanlıktan önemli uyarı

Ticaret Bakanlığı, tatil amaçlı rezervasyon yaptıracak tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin uyarılarda bulundu.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları: Dolar/TL güne nasıl başladı? (14 Mayıs 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 38,7840 liradan, euro 43,4280 liradan güne başladı. Serbest piyasada 38,7820 liradan alınan dolar, 38,7840 liradan satılıyor. 43,4260 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 43,4280 lira olarak belirlendi. Dün doların …

Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 azaldı

ABD ve Çin arasında son dönemde karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimi nedeniyle Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 düşüş gösterdi.

Bayraktar TB3’ten salvo atışı! Peş peşe havalandılar

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında 2 adet Bayraktar TB3 SİHA hazırlık uçuşlarına başarıyla devam ediyor.