Konya’da mezar oldu: İçeri alınan, kapatılan balkonlara dikkat!

Türkiye’de çok sayıda kişi mutfaktan balkona açılan kapıları kaldırıp, balkonu camla kapatarak evini genişletmenin yolunu arıyor. Ancak bu işlem büyük bir risk taşıyor.  En son örneği 24 Ocak’ta Konya’da yaşanmış, 4 katlı bir apartmanda çöken balkon 2 kişinin canına mal olmuştu. İşin uzmanları konuy ilişkin vatandaşları uyarıyor.

Milliyet’te yer alan habere göre, Prof. Dr. Ahmet Türer kayar cam ve PVC’nin farkına değinerek olası riskleri anlattı. Prof. Dr. Türker, “Balkona takılan ilave camlar ve dış kaplama bir miktar ağırlık ve depremde kütle ekleyebilir. Ancak bu ağırlığın aşırı seviyede olmadığını söyleyebiliriz. TS 498’e (Türk Standardı) göre 10 metrekareye kadar olan balkonlarda metrekare başına 500 kilo yayılı yük kabul edilir ve buna göre tasarım yapılır. Ağır camlar ve kaplama bu kapasiteden götürür ve tasarım, deprem kuvveti geldiği zaman kritik bir durumun daha erken oluşmasına yol açabilir. 1 metrekare alana 4 kişi zor sığar ve abartarak 400 kg bile yükleme zor oluşur ama bazı balkonlara ağır çuvallar konulması, depo gibi kullanılması bu sebeple çok uygun değildir. Deprem sırasında kapatılan balkonlar için de kayar camlı olanlar ilave kütle sağlar ve kırılıp aşağı düşüp zarar verebilir. PVC balkon kaplamalar bağlantı özelliğine göre katlar arası bölme duvar gibi çalışabilir, çok faydalı ya da çok zararlı demek doğru olmaz” dedi.

Prof. Dr. Türer, farklı türdeki balkonların çökme riskini değerlendirmeye şöyle devam etti:

“Gömme balkonlar döşemeye üç kenardan tutunduğu için daha güvenlidir ve hiperstatik sayılabilir. Duvarlarda mafsal oluşsa dahi balkonun orta bölgesinde plastik mafsal oluşması gerekir ve ani bir göçme gerçekleşmez. Çıkma balkonlarda bir bölümü konsol gibi çalışır ve eğilme ya da kesme kuvveti nedeniyle ani çökme riski taşır. Genel olarak gömme balkonlar daha güvenlidir diyebiliriz. Balkonlar evlerin en güzel yerleridir. Doğru tasarımla, iyi işçilik ve bilinçli kullanım ile güvenli olabilirler.”

 

 

Related Posts

Sahte pasaport ve kimlikle dolandırıcılık: 1,5 milyon euro’luk arsası satıldı

Almanya’da yaşayan Ümmü Demirkıran, Antalya’nın Alanya ilçesinde 1,5 milyon euro değerindeki arsasının sahte kimlik kullanılarak satıldığını iddia etti.

Üniversite öğrencisi, AVM’deki mağazadan mont çaldığı iddiasıyla gözaltına alındı

Samsun’da bir alışveriş merkezindeki mağazadan mont çaldığı öne sürülen üniversite öğrencisi genç kadın, polis tarafından gözaltına alındı.

AKP’den ‘yurtdışı’ yasaklı TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’a ziyaret

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan’a ziyarette bulundu.

Özcelep’in ‘İSKİ’ye baskın’ görüntüleri: ‘Kan akacak, Trabzon’da elli kişiyi zor tutuyorum’

İBB’yi hedef alan yeni operasyonda gözaltına alınan İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’yı rüşvet istemekle itham eden maden şirketi yetkilisi İdris Özcelep’in, İSKİ binasına zorla girmeye çalıştığını gösteren görüntüler ortaya çıktı.

CHP’li Ersever’den artan et ithalatına tepki: ‘Çiftçimizin kazanması gereken para yabancı çiftçinin cebine girdi’

Tarım politikalarına ve artan et ithalatına yönelik eleştirilerde bulunan CHP’li Aliye Timisi Ersever, “Bizim çiftçimizin cebine girmesi gereken para, Brezilya, Arjantin, Rus ve Fransız çiftçisinin cebine girmiştir. Türkiye ithalatın önünü kesemezken, tablo giderek ağırlaşmaktadır” dedi.

Kameraları bantlayan korumanın ifadesi: Rutin uygulama, kimse bana talimat vermedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve Ekrem İmamoğlu’nun koruması olan özel güvenlik Çağlar Türkmen’in ifadesi ortaya çıktı. Türkmen, kameraların bantlanmasının ve jammer cihazının taşınmasının rutin bir uygulama olduğunu ve kimseden talimat almadığını söyledi.