‘Gidilen yol doğru potansiyel yüksek’

Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten dünya ekonomisinde belirsizliklerin sürdüğünü, ancak Türkiye’nin makroekonomik programı ve bankacılık sektöründeki dengelenme sürecinin gelecek adına umut verdiğini söyledi.

Akten, ekonomideki son gelişmelerle bankacılık sektörünü değerlendirmek, Garanti BBVA’nın 2025 yılı stratejilerini ve hedeflerini paylaşmak için Garanti BBVA Pendik Teknoloji Kampüsü’nde ekonomi basınıyla bir araya geldi.

Akten, Türkiye’nin ekonomi alanında doğru yolda ilerlediğini aktararak, “Sene sonunda Merkez Bankası’nın yüzde 19-29 arası enflasyon beklentisi var, biz de bu aralıkta gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Uygulanan ekonomi programında en büyük etkiyi cari açıkta görürsünüz. Cari açık 40 milyar dolarlardan 10 milyar dolarlara düştü, bu ciddi bir kazanım, bu çok önemli” diye konuştu.

Ayrıca bu süreçte, Türk lirası tasarrufa daha fazla yönelmeye şahit olduklarını anlatan Akten, Merkez Bankası rezervlerinin ciddi şekilde yükseldiğini, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye’nin kredi notunun artırıldığı, bunun da CDS’lere olumlu etkisini gördüklerini belirtti.

Türkiye ekonomisinde bu sene yüzde 3 büyüme beklediklerini dile getiren Akten, ancak Türkiye’nin potansiyelinin yüzde 4 ila 4.5 arası büyüme oranı olduğunu sözlerine ekledi.

Trend çok pozitif

Akten, uzun dönemli senaryoda enflasyonun düşmesinin Türkiye için en önemli mesele olduğunu vurguladı. Enflasyon düştüğünde yatırım yapmanın kolaylaşacağını söyleyen Akten, enflasyon tek haneye indiğinde büyümenin yüzde 5.5’lere kadar çıkabileceğine işaret ederek, “Trend çok pozitif ve enflasyonu aşağı çekmeyi başardığımızda büyüme artacak” dedi. Akten, şunu da ekledi:

“Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesini bekliyoruz. Sağlıklı bir şekilde aşağı gelmesini tahmin ediyoruz ama defalarca Merkez Bankası’nın ‘dataya göre karar veririz’ demesi not etmemiz gereken bir şey. Her toplantıda aşağı çekileceğini beklemiyoruz.” EKONOMİ SERVİSİ

Teknolojiye dev yatırım sürüyor

Bankacılık sektörünün çok fazla veriyi işler hale geldiğini anlatan Akten, “Yıllık 200 milyon doların üzerinde teknoloji yatırımı yapıyoruz. Son 25 yılda 5.5 milyar dolar teknolojiye yatırdık” dedi. Garanti BBVA’nın müşteri odaklı büyüme anlayışını sürdüreceğini belirten Akten, şunları da kaydetti:

“Bugün 28 milyon müşteriye hizmet sunuyoruz. Bankacılık işlemlerimizin yüzde 98’i şube dışı kanallardan gerçekleşiyor. Dijital kanallarımızı kullanan aktif müşteri sayımız 16.7 milyona ulaştı.”

Kripto tarafında 50 bin müşterileri olduğunu da belirten Akten buraya yatırım yapmaya devam ettiklerini kaydetti. Garanti BBVA’nın BBVA Grubu içindeki konumuna da değinen Akten, “BBVA’nın en büyük üçüncü ülkesi olarak grubun büyümesine önemli katkılar sağlıyoruz. Türkiye, BBVA’nın yeni müşteri kazanımının önemli bir kısmını oluşturuyor” dedi.

Sürdürülebilir finansman atağı

Sürdürülebilir finansmanın Garanti BBVA’nın stratejik önceliklerinden biri olduğunu belirten Akten, “2025 yılına kadar 400 milyar TL sürdürülebilir finansman sağlama taahhüdümüz var ve şu ana kadar bunun 291 milyar TL’lik kısmını gerçekleştirdik” dedi. Bankanın karbon yoğun sektörlerdeki müşterilerini düşük karbonlu iş modellerine geçişte desteklemeye devam edeceğini de ekleyen Akten, “Yeşil dönüşüm bilançomuzu büyütmek adına önemli fırsatlar barındırıyor. Risk yönetimi açısından da sürdürülebilirlik metriklerini yakından takip ediyoruz. Karbon yoğun sektörlerdeki 2030 yılı ara karbonsuzlaşma hedeflerini açıklayan ilk banka olmuştuk. Bu noktada Türkiye’nin kalkınması için çok önemli olan, fakat karbon yoğunluğu da yüksek sektörlerdeki müşterilerimizin de dönüşüm süreçlerini destekliyoruz” diye konuştu.

Related Posts

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.

Eski başekonomisti açıkladı: TCMB 19 Mart’tan sonra ne kadar döviz sattı?

Merkez Bankası rezervleri kayıp vermeyi sürdürürken Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 18 Mart’tan bu yana satılan döviz miktarını hesaplayarak, açıkladı. 19 Mart’ta …

Hindistan borsası düşüşe geçti

Hindistan Borsası Salı günü sabah seansında yüzde 0,3 oranında düşerek 239 puan kayıpla 80.557 seviyesine indi. Bu gerileme, BSE Sensex endeksinin önceki gün ulaştığı 13 haftalık zirveden dönüşünü işaret etti. Düşüşte en fazla kaybı ilaç sektörü …

Annelere göre hediye listesi

Hepsiburada, Anneler Günü’ne özel olarak annelerin favori ürünlerinden oluşan hediye listelerini kullanıcılarıyla paylaştı.

Anneler Günü’ne özel müjde! 700 TL hesaplara yatacak

Anneler Günü yaklaşırken Türkiye’deki milyonlarca kadını ilgilendiren dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Anneler Gününe özel kampanya ile belirli kişilere 700 TL’ye varan hediye verilecek