Fransız devriminden kalma dede yadigarı tüfek paylaşılamıyor

78 Yaşındaki Rüştü Yurter’in İlginç Hikayesi

Kayseri’de yaşayan 78 yaşındaki Rüştü Yurter, tarihe tanıklık eden İngiliz yapımı 2 buçuk metre uzunluğundaki Brown Bess adlı tüfeğiyle dikkat çekiyor. Ali Altuntaş’ın Sabah gazetesinde yer alan habere göre, bu tüfeğin ilk ismi ‘Bess Liza’ olup, adını İngiltere Kraliçesi 1. Elizabeth’in kısaltması olan Bess’ten almaktadır.

Fransız Devrim Savaşlarında Kullanılan Tüfek

1722 ile 1838 yılları arasında İngiliz piyadeleri tarafından Napolyon ve Fransız devrim savaşlarında kullanılan bu tüfek daha sonra ‘Brown Bess’ olarak bilinmektedir. Yurter, dedesinden kalan bu tüfeği büyük bir gururla korumaktadır. Ailesinde tek erkek çocuğu olan Yurter, dedesinin, babasının ve kendisinin bu tüfeği sakladığına vurgu yaparak, “Ancak bu düzen iki oğlumun olmasıyla bozuldu.”

Dede Yadigârı Tüfek

Babadan oğula geçen bu tüfek, Yurter’in iki oğlu arasında anlaşmazlık çıkmasına sebep oldu. Bunun üzerine 3 asırlık bu değerli tarihi emaneti devlete bağışlamak isteyen Yurter, tüfeği alıp polis merkezine gitti. Ancak tüfeğin ruhsatının eski olması sebebiyle teslim alınamadı. Tüfeğin üzerinde yazan ismin bile okunamaması polis memurlarını şaşırttı. Yurter, tüfeğini geri alarak evine dönerken, polisler ve çevredeki vatandaşlarla tarihi tüfekle bir hatıra fotoğrafı çektirdi.

Related Posts

Barrcak duyurdu: İsrail – Suriye ateşkeste anlaştı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara’nın; Türkiye, Ürdün ve komşularının da kabul ettiği bir ateşkes konusunda anlaştığını açıkladı.

Soylu’nun Ofisine Eylem Hazırlığı Soruşturması

DHKP-C ile bağlantılı 2 zanlı, Süleyman Soylu’nun ofisine yönelik keşif çalışması nedeniyle tutuklandı.

Pakistan Büyükelçiliği’nde Mango Festivali

Ankara’daki etkinlikte Pakistan mangoları tanıtıldı, diplomatik katılım sağlandı.

Wagner Pina: Messi Kadar Hedefim Var

Trabzonspor’un yeni transferi Wagner Pina, Messi’yi örnek aldığını ve şampiyonluk hedeflediklerini söyledi.

Mardin’de Miras İçin Bombalı Cinayet Girişimi

Mardin’de miras kavgası yüzünden babasını bombayla öldürmeye teşebbüs eden 4 sanığa 29 yıl hapis isteniyor.

Metin Işık ve Ailesinin Davasında Yeniden Yargılama

Metin Işık’ın yargılanması, eksik araştırma yüzünden bölge mahkemesi tarafından bozuldu.