Ev sahipleri ve kiracılar böyle dolandırılıyor: Kurnaz emlakçıların oyunu ifşa oldu

Antalya’da Emlak Sektöründe Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Devam Ediyor

Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası’nın son verilerine göre, şehirde vergisiz çalışan emlakçı sayısı 10 bine ulaşmış durumda. Bu rakamın 4 bini ise yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor. Kayıt dışı iş yapanların, odaya kayıtlı emlakçılara zarar verdiğini belirten oda başkanı İsmail Çağlar ifadelerinde,

“Emlak İşini Bilmeyenlere Dikkat Edin”

“Emlakçıyım diyen ve vergi ödemeyen kişilere ayakçı diyoruz. Bu kişiler, esnafımızın gelirini olumsuz etkiliyor. Emlakçılar, aynı zamanda uzman kişilerdir ve ev değerini belirler. Fiyat hesaplamaları yaparlar. Ancak bu ayakçılar, ev sahibine evi 15 bin liraya vereceğini söyleyip, 20 bin liraya kiralarlar. Aradaki 5 bin lirayı kendi cebine indirirler. Emlak sektöründe engel oluşturuyorlar” dedi.

‘Emlak Fiyatlarını Yükseltenler’

Emlak fiyatlarını kayıt dışı emlakçıların artırdığını belirten Çağlar, “Bu kişiler, ev kiralarını bile arttırıyorlar. Bu konuda sıkıntı yaşarız sanıyorduk ancak yeni düzenlemelerle sorunlar giderildi. Yetkisiz kişiler artık sitelere giremiyorlar. Vatandaşlar, yetki belgesi olmayan kişilerle iş yapmamalıdır. Odamıza kayıtlı emlakçılar, böyle durumlarla karşılaştıklarında hemen müdahale ederler ve gereken adımları atarlar.

Ev sahipleri, emlakçı zannedip evlerini teslim ettikleri kişilerin istedikleri gibi kiralamalarına izin veriyorlar. Örneğin, ayakçılar, ev sahibine evi 15 bin liraya vereceğini söyleyip, habersizce 20 bin liraya kiralarlar. Aradaki 5 bin lirayı da kendi ceplerine indirirler. Dolandırıcılık yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Yetki Belgelerine Dikkat!

Ev sahiplerinin sözleşme yapacakları emlakçının yetki belgelerini kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Çağlar, “Ev sahipleri, mesleki yeterlilik belgesi ile yetki belgesini karıştırabiliyorlar. Mesleki yeterlilik belgesi, alınan bir belgedir. Ancak yetki belgesi, Ticaret İl Müdürlüğü’nden alınan resmi bir belgedir. Eğer evrakta Ticaret Bakanlığı logosu yoksa, o kişilerden hizmet almayın.

Başka bir tehlike ise ev sahibinin farklı, satışı yapan kişinin farklı olmasıdır. Örneğin, bir vatandaş evin kendisine ait olduğunu söylerken, evi satın aldığında başka bir kişiden alıyor. Vatandaş tapu sahibi olan kişiye para göndermelidir. Bu konuda birçok şikayet alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

LPG ithalatı şubatta yıllık bazda azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı şubatta yıllık bazda yüzde 9,9 düşerek 234 bin 829 tona geriledi. Aynı dönemde ihracat yüzde 24,9, üretim ise yaklaşık yüzde 11 oranında arttı. İç piyasada ise otogaz açık ara liderliğini sürdürdü.

Borsa haftaya yükselişle başladı: 28 Nisan 2025 Pazartesi Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,26 yükselişle 9.457,25 puandan başladı.

Güçlü kadın için 200 milyon euro fon

“Dünyayı harekete geçiren güzelliği oluşturmak” vizyonuyla sosyal ve çevresel ihtiyaçlara yanıt veren L’Oréal Grup, bu kapsamda kurduğu 200 milyon euroluk fonlarla, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık konularında küresel çapta farkındalık oluşturmaya devam ediyor.

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump’tan Çin’e karşı sert sözler!

ABD Başkanı Trump basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Trump, Çin’den “önemli bir şey” almadıkları sürece tarifeleri düşürmeyeceklerini söyledi.

Palandöken’den “kentsel dönüşümde esnaf unutulmasın” açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kentsel dönüşüm çalışmalarında esnafın unutulmaması gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir