Dünya’ya asteroit çarpmadan önce dinozorlar var mıydı? Yeni bulgular ortaya çıktı

Güncel Haber

Dinozorların yok oluşuyla ilgili uzun süredir süregelen bir tartışma sona eriyor: 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bir asteroit nedeniyle dinozorlar hala hayatta mıydı, yoksa yok oluş sürecinde miydiler?

Bir araştırmacı ekibi, Kretase dönemi sonundaki kitlesel yok oluştan önce Kuzey Amerika’daki fosil kayıtlarını inceleyerek bu sorulara cevap arıyor. Yapılan yeni analiz, dinozorların asteroit çarpmasından önce oldukça iyi durumda olduklarına dair artan kanıtlara katkı sağlıyor.

İlk bakışta incelenen fosiller, asteroit çarpmasından 9 milyon yıl önce dinozor türlerinin sayısının azaldığını ve asteroit çarpmasından 75 milyon yıl önce zirveye ulaştığını gösteriyor.

4 DİNOZOR AİLESİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae ve Tyrannosauridae gibi dört ana dinozor ailesini detaylı bir şekilde incelediler. Yapılan bilgisayar modellemesi ve fosil kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda bazı tutarsızlıklar ortaya çıktı.

YAŞAM ALANLARI DEĞİŞMEDİ

Modellemeye göre, 18 milyon yıl önce dinozorların yaşadığı alanların büyük ölçüde sabit kaldığı ve bu durumun yaşam alanlarının sabit kalmasını ve yok olma riskinin azalmasını desteklediği düşünülüyor.

O dönemde yeryüzünde meydana gelen jeolojik değişikliklerin, fosil avcılarının gerçek çeşitlilik örüntülerini belirlemesini zorlaştırdığı belirtiliyor.

“DİNOZORLAR YOK OLMAYA MAHKUM DEĞİLDİ”

Araştırmanın yazarlarından biri olan Alfio Alessandro Chiarenza, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu çalışma, dinozorların son Mezozoik fosil kayıtlarındaki azalmayı, biyolojik nedenlerden ziyade jeolojik değişikliklerin etkisiyle açıklıyor. Bu da dinozorların yok olma konusunda kaçınılmaz olmadığını gösteriyor. Eğer asteroit çarpmamış olsaydı, belki de bugün dinozorlarla karşılaşıyor olacaktık.”

Related Posts

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

AB’de yeni otomobil satışları mayısta yıllık bazda yükseldi

Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 926 bin 582’ye ulaştı.

Dünyanın pedalı Sakarya’da döndü: Şampiyona festivale dönüştü

Sakarya, dünya bisiklet otoritelerinin takvimindeki en prestijli yarışlardan biri olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı.

Ağızdaki bakteri miktarı ne kadar mutlu olduğumuzu gösteriyor

NYU’daki araştırmacılar, ruh sağlığı durumuyla ağızda bakteri çeşitliliğinin azalması arasında bağlantı bulduklarını söylüyor.

ChatGPT, premium olan o özelliğini tüm kullanıcılarına sunacak!

Gelişen teknoloji ile birlikte yapay zeka kullanımının da yaygınlaşması, teknolojide rekabeti kızıştırdı. OpenAI ChatGPT platformunda nisan ayında açıkladığı hafıza özelliğini tüm kullanıcılarının erişimine açık hale getirdi daha öncesinde Plus ve …

2025 yılının ilk çeyreğinde en çok satan telefon modelleri

Dünya genelinde 2025 yılının ilk çeyreğinde en çok satan telefon modelleri açıklandı.