Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Ataman Yıldırım: Kısırlık Problemine Dikkat!

Kısırlık sorunu, dünya genelinde her 6 çiftten birini etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, toplumda yaygın bir yanlış kanının olduğunu belirterek, infertilite sorununun yalnızca kadın kaynaklı bir problem olmadığını vurguladı. Dr. Yıldırım’a göre, tüm infertilite vakalarının yaklaşık %40’ı erkek faktöründen kaynaklanmaktadır. Sperm sayısı, hareketliliği ve yapısı gibi parametreler basit bir semen analiziyle değerlendirilebilir.

Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, infertilite konusunda halkı bilgilendirmeye devam ediyor. İnfertilite, düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebelik elde edilememesi durumudur. Ancak kadınların yaşı da bu durumu etkileyebilir. Dr. Yıldırım’a göre, kadınların 35 yaşın üzerinde olması durumunda, 6 ay boyunca korunmasız ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi infertilite açısından değerlendirilmelidir. Çünkü kadın yaş ilerledikçe yumurtalık rezervi azalır ve doğurganlık kapasitesi düşer. Bu nedenle 35 yaş üstü kadınların zaman kaybetmeden bir uzmana başvurması önemlidir. Yumurtalık rezervi, hormonal değerlendirmeler ve ultrason ile kolayca ölçülebilir.

Ayrıca, Dr. Yıldırım, adet düzensizliğinin gebeliği zorlaştırabileceğini belirtiyor. Kadınların 35 yaşın üzerinde olması, düzensiz adet döngüleri, polikistik over sendromu (PCOS), endometriozis, tüplerle ilgili sorunlar, pelvik enfeksiyonlar, ameliyatlar, erkeklerde varikosel, testis travması, sperm sayısı düşüklüğü gibi durumlar söz konusuysa, kısırlık şüphesi taşınıyorsa hemen bir kadın doğum ya da infertilite uzmanına başvurulmalıdır.

Dr. Zeynep Ataman Yıldırım’a göre, günümüzde infertilite tedavisinde oldukça etkili yöntemler bulunmaktadır. Adetin belirli günlerinde yapılan hormon testleri, ultrasonografik değerlendirmeler, rahim filmi (HSG) ve sperm analizi gibi basit tetkiklerle problemin kaynağı büyük ölçüde tespit edilebilir. Tedavi süreci, yumurtlama takibi, aşılama (IUI) ve tüp bebek (IVF) gibi adımlarla kişiye özel olarak planlanır. Dr. Yıldırım, infertilite konusunda uzmana başvurmanın hem zaman kazandıracağını hem de başarı şansını artıracağını belirtiyor. Ayrıca, tedaviye ne kadar erken başlanırsa, başarı şansının o kadar yüksek olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

RSV’nin ekonomik yükü ile ilgili Türkiye’de ilk araştırma

Bebeklerde yaşamı tehdit eden şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan Respiratuar Sinsityal Virüs’ü (RSV) konu alan bu ilk raporun sonuçlarını Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı. Basın toplantısına katılan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Ateş Kara da RSV hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.