CHP’li İlgezdi’den kadın sığınmaevleri raporu: ‘4 yılda sadece 5 sığınmaevi açıldı’

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi: Türkiye’de Kadın Sığınmaevleri Yetersiz

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de kadın sığınmaevlerinin yetersizliği ve kadına şiddetle mücadeledeki engellere ilişkin çarpıcı bir rapor yayınladı.

Rapora göre kadın sığınmaevlerinin durumu oldukça endişe verici. 2010 yılında 61 olan sığınmaevi sayısı, 2024 yılına gelindiğinde sadece 150’ye yükselmiş. 2010 yılında her 100 bin kadına düşen sığınmaevi kapasitesi 2.36 iken, bu rakam 2024 yılında sadece 8’e yükselmiş. Bu durum, ülkemizde kadına yönelik şiddetin ne kadar ciddi bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor. Aynı dönemde Norveç, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde her 100 bin kadına düşen sığınmaevi sayısı çok daha yüksekken Türkiye’de bu sayı yalnızca 8’dir. Bu da devletin kadınlara sağladığı koruma kapasitesinin yetersizliğini ortaya koymaktadır.

Diğer bir tespit ise kadın cinayetleri konusunda. 2014–2024 yılları arasında Türkiye’de 4 bin 62 kadın cinayetinin işlendiği belirtiliyor. Bu cinayetlerde 2014 yılında 294 olan sayı, 2024 yılında 440’a yükselmiş. Son 10 yılda kadın cinayetlerinde yüzde 49 artış yaşanmış. Her yıl yüzlerce kadın erkekler tarafından hayatını kaybederken, yaşanan bu olaylar korunma sistemimizin ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor. Kadınların korunması artık bir sosyal politika meselesi değil, anayasal ve insani bir zorunluluktur. Kadınlarımızın öldürülmediği, korkmadan yaşadığı bir Türkiye hayal değil, bu bir görev ve acil bir zorunluluktur.

Related Posts

Antalya’da Kadın Cinayeti Davasında Ağır Ceza Talebi

Antalya’da boşanma aşamasındaki eşi Fadim Temirhanoğulları’nı öldüren Savaş Temirhanoğulları ile birlikte yargılanan Fikret İnal için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Dava, kadın hakları savunucuları tarafından sıkı bir şekilde takip ediliyor.

MHP’de ‘süreç’ istifaları: Belediye meclisi üyesi, ‘MHP-AKP-DEM ittifakıyla yürümeyeceğim’ dedi

MHP’de ‘süreç’ istifalarının yeni adresi Trabzon oldu. Araklı Belediye Meclisi Ahmet Kaplan, “Bir Türk milliyetçisi olarak MHP-AKP-DEM ittifakının çıkmış olduğu yolda beraber yürümeyeceğim” diyerek MHP saflarından ayrıldığını duyurdu.

Suriye’de yine silahlar konuşmaya başladı | Dürzi-Arap Bedevi çatışması büyüyor: Onlarca ölü ve yaralı var!

Suriye’de yine silahlar konuşmaya başladı | Dürzi-Arap Bedevi çatışması büyüyor: Onlarca ölü ve yaralı var!

Rusya Donetsk’te 2 yerleşim birimini ele geçirdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde iki yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiklerini bildirdi.

WSJ iddia etti… ‘Netanyahu İran’a saldırı izni aldı’

AMERİKAN Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’a, İran’ın nükleer silah çalışmalarına yeniden başlaması halinde Tahran’a tekrar saldırabileceğini söyledi.

İstanbul’da alev alan hafif ticari araç küle döndü

İstanbul’da seyir halindeyken alev alan hafif ticari araç küle döndü.