Artık sadece ne yediğimiz değil, ne zaman yediğimiz de önemli: İşte akşam yemeği için en iyi zaman…

Akşam yemeği zamanlamasının sağlığımız üzerindeki etkilerini anlamak için son yıllarda giderek daha fazla önem kazanan krononütrisyon disiplinine göz atmak gerekmektedir. Bu bilim dalı, biyolojik ritimlerle beslenme arasındaki ilişkiyi inceleyerek, vücudun iç saatine özel bir önem verir. Krononütrisyon, doğru beslenme zamanlamasının sağlıklı yaşam ve uzun ömür için ne denli önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Sirkadiyen ritim olarak bilinen bu biyolojik döngü, uykuyu düzenlemenin yanı sıra hormon üretimi ve metabolizma gibi vücudun temel işlevlerini de kontrol eder. Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nden yapılan bir araştırmaya göre, krononütrisyon, düzensiz beslenme programlarının bu doğal döngüleri bozarak sindirim, metabolik verimlilik ve sonuç olarak uzun vadeli sağlığı etkileyen dengesizliklere yol açabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, beslenme zamanlaması, sağlığımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Bu biyolojik ritimlere göre öğünleri uyarlamak zor bir iş olduğundan, bu tür sorunlar giderek daha yaygın hale geliyor. Uzun çalışma saatleri, sosyal sorumluluklar, aşırı işlenmiş gıdalara sürekli erişim ve gece geç saatlere kadar ekran başında kalma gibi durumlar, alışkanlıklarımızı biyolojik saatimizle uyumlu hale getirmeyi güçleştiriyor. Sonuç olarak, birçok kişi, sağlığını nasıl etkileyebileceğinin farkında olmadan, önerilen saatten çok daha geç akşam yemeği yiyor. Bu durum, sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek önemli bir alışkanlık haline gelebilir.

Geç yemek yemek vücudunuza yanlış sinyaller gönderir

Bu etkileri hafifletmek için Güney Kaliforniya Üniversitesi Uzun Ömür Enstitüsü uzmanları, akşam yemeğinin uyumadan en az üç saat önce yenmesini öneriyor. Yani, kişi gece yarısı yatıyorsa, ideal olarak son öğününü saat 21.00’den sonra yememelidir.

Bu öneri, akşam yemeği saatinin sirkadiyen ritimler üzerindeki etkisine dayanmaktadır. Çok geç yemek yemek, vücudunuza yanlış sinyaller göndererek dinlenmeye hazırlanmak yerine aktif kalmasını teşvik edebilir. Uzmanlara göre, akşam yemeğini geç yemek, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir ve vücudun kalorileri işleme ve yakma verimliliğini düşürebilir.

Ancak, önemli olan sadece yemeğin zamanı değil, aynı zamanda akşam yemeği ile ertesi gün kahvaltası arasındaki süre de büyük bir rol oynamaktadır. Bu noktada devreye giren “zaman kısıtlı beslenme” yaklaşımı, gıda alım penceresini 12 saate veya daha aza indirgemeyi önerir. Bu strateji, vücudun en katabolik fazına girmesine, yağ oksidasyonunu optimize etmesine ve metabolik esnekliğini artırmasına olanak tanıyan uzun süreli bir gece orucunu destekler.

Dünyanın dört bir yanındaki yüz yaşını geçmiş kişiler arasında yaygındır

Uzmanlar, bu mantığa dayanarak akşam yemeğini erken yemeyi ve gece hafif yemekler tercih etmeyi öneriyor. İlginçtir ki, bu alışkanlık, dünyanın dört bir yanındaki yüz yaşını geçmiş kişiler arasında yaygındır; bu bireyler sindirimi kolaylaştırmak ve metabolik dengeyi korumak için daha hafif akşam yemekleri yemeyi tercih ederler. Bu da onların en az 12 saatlik bir gece orucu tutmalarına olanak tanır; bu süre, daha iyi sağlık ve uzun ömürle ilişkilendirilir.

Buna karşılık, kahvaltı, günün en bol öğünü olmalı çünkü daha iyi fiziksel ve zihinsel performans için gerekli besinleri ve enerjiyi sağlar. Uzmanlar, kalori alımını bu şekilde, yani tam bir kahvaltaya ve hafif bir akşam yemeğine öncelik vererek dağıtmanın, metabolik hastalık riskini düşürdüğünü ve daha sağlıklı bir yaşamla ilişkilendirildiğini belirtmektedir.

Related Posts

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

RSV’nin ekonomik yükü ile ilgili Türkiye’de ilk araştırma

Bebeklerde yaşamı tehdit eden şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan Respiratuar Sinsityal Virüs’ü (RSV) konu alan bu ilk raporun sonuçlarını Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı. Basın toplantısına katılan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Ateş Kara da RSV hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.