İran Roma’daki ‘ABD’ görüşmelerinden memnun: En profesyonel müzakerelerdi

İran ve ABD Arasındaki Görüşmelerin Beşinci Turu Roma’da Gerçekleşti

İran’ın resmi ajansı IRNA’ya göre Erakçi, İran ile ABD arasındaki görüşmelerin beşinci turunun ardından görüşmelerin ayrıntıları hakkında açıklamada bulundu.

Erakçi, İtalya’nın başkenti Roma’daki müzakerelere ilişkin, “Bu tur, şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz en profesyonel müzakere turlarından biriydi. İran İslam Cumhuriyeti’nin müzakerelere ilişkin tutum ve ilkelerini bir kez daha dile getirdik. Pozisyonumuz gayet net ve bu tutumumuzun arkasındayız.” ifadelerinde bulundu.

“Umman çözümler üretmeye çalıştı”

ABD tarafından şimdi daha iyi anlaşıldıklarını düşündüğünü dile getiren Erakçi, “Sayın Umman Dışişleri Bakanı bu turda mevcut engelleri ortadan kaldıracak ve ilerleme sağlayacak çözümler üretmeye çalıştı. Çeşitli fikirler tartışıldı.” diye konuştu.

İran ile ABD arasında ilki Umman’da yapılan nükleer görüşmelerin beşinci turu, İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlendi. Müzakereler kapsamında Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi (sağda), İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi (solda) ile bir araya geldi.

Erakçi, tarafların daha detaylı uzman incelemesine tabi tutulacak ve şu anda her iki taraf için de herhangi bir yükümlülük yaratmayacak yeni öneriler üzerine konuştuklarını belirtti.

Kendi ilke ve tutumlarını koruyarak potansiyel bir çözüm olabilecek yeni önerileri incelemeyi planladıklarını kaydeden Erakçi, bu öneriler ve çözümlere ilişkin görüşlerin sunulması ve müzakerelerin bir sonraki turunun organize edilerek uygulamaya konulması beklentisi olduğunu söyledi.

“İlerleme ihtimali bulunuyor”

Erakçi, bu önerilerin başkentlerde ele alınması durumunda sonraki turda daha detaylı konuyu ele alabileceklerini ifade etti.

Müzakerelerin devam etmesi konusuna değinen Erakçi, “Görüşmeler iki, üç toplantıda çözülemeyecek kadar karmaşık ama artık makul bir yolda olmamız bile başlı başına bir ilerlemedir. Bana göre, bugün, özellikle yapılan tartışmalar ve Umman’ın engelleri kaldırmaya yönelik önerdiği çözümler dikkate alındığında, ilerleme ihtimali bulunmaktadır.” diye konuştu.

Related Posts

MHP’de ‘süreç’ istifaları: Belediye meclisi üyesi, ‘MHP-AKP-DEM ittifakıyla yürümeyeceğim’ dedi

MHP’de ‘süreç’ istifalarının yeni adresi Trabzon oldu. Araklı Belediye Meclisi Ahmet Kaplan, “Bir Türk milliyetçisi olarak MHP-AKP-DEM ittifakının çıkmış olduğu yolda beraber yürümeyeceğim” diyerek MHP saflarından ayrıldığını duyurdu.

Suriye’de yine silahlar konuşmaya başladı | Dürzi-Arap Bedevi çatışması büyüyor: Onlarca ölü ve yaralı var!

Suriye’de yine silahlar konuşmaya başladı | Dürzi-Arap Bedevi çatışması büyüyor: Onlarca ölü ve yaralı var!

Rusya Donetsk’te 2 yerleşim birimini ele geçirdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde iki yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiklerini bildirdi.

WSJ iddia etti… ‘Netanyahu İran’a saldırı izni aldı’

AMERİKAN Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’a, İran’ın nükleer silah çalışmalarına yeniden başlaması halinde Tahran’a tekrar saldırabileceğini söyledi.

İstanbul’da alev alan hafif ticari araç küle döndü

İstanbul’da seyir halindeyken alev alan hafif ticari araç küle döndü.

İYİ Parti’den MSB’ye ’12 şehit’ soruları: ‘İstihbaratı teröristten mi aldınız?’

İYİ Partili Turhan Çömez, 6 Temmuz Pazar günü Irak’ın Pençe-Kilit harekât bölgesinde 12 askerin şehit olduğu olaya ilişkin soru işaretlerini TBMM gündemine getirdi. Çömez, “Mağaradaki aramanın PKK itirafçısı bir kadın teröristin vermiş olduğu bilgiler üzerine yapıldığı iddiaları doğru mu” diye sordu.