TÜRK-İŞ Başkanı’ndan Şimşek’e tepki: ‘Onun dünyası başka’

“`html

Atalay’dan Kamu İşçilerine Yönelik Önemli Açıklamalar

Ergün Atalay, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yarın kamu sektöründeki toplu iş sözleşmesinin çerçeve protokolünün imzalanmasının ikinci yıl dönümünün kutlanacağını hatırlattı.

Atalay, protokolün imzalanmasının ardından enflasyonun artmasıyla birlikte “ne sözleşmenin ne de ücretin gerçek anlamda bir kıymetinin kalmadığını” vurguladı ve şu ifadeleri kullandı: “Gerçekten, son 30 yılda karşılaştığımız en zor ekonomik durum ile yüz yüzeyiz.”

Toplantıda, afet, deprem, yangın ve savaş gibi durumların en büyük bedelini kadınlar, çocuklar ve çalışanların ödediğini belirten Atalay, iki yıl önceki kamu toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü imzalandığında çıkış yapan haberleri de anımsatarak, “İşçi müdürü geçti, çöpçü genel müdürü geçti gibi haberler yapıldı” dedi.

Atalay, “Ben her zaman işçi ve memur ayrımının yapılmaması gerektiğine inandım ve bu durumu sürdüreceğim. Memurlar çok yüksek ücretler almıyor ancak işçilerin aldıkları maaşlar oldukça düşük” şeklinde konuştu.

“400 işçi işi bıraktı, sebebi düşük ücret”

Atalay, emekli olan kamu çalışanının bile kendisinden daha fazla ücret aldığını belirterek, “Dünyada böyle eğri bir ücret yapısını göremezsiniz. Eskiden devlet kapısının önünde uzun kuyruklar olurdu. Şimdi ise tarım, savunma sanayi, demiryolları ve şeker fabrikalarında bile yüzde 25 civarında bir iş gücü kaybı var. 400 beyaz yakalı işçi, geçen yıl savunma sanayisinde işi bıraktı çünkü özel sektördeki maaşları iki katı, üç katı daha fazla” dedi. Devletin bu kesime yönelik yeterli önlemleri almadığını belirten Atalay, özellikle işgücü yetiştirme konusuna dikkat çekti.

Atalay, “Ekonominin düzeliyor olması söyleniyor ancak çalışanlar bunu hissetmiyorlar” ifadelerini kullandı.

“TÜİK ile market fiyatları arasında büyük bir fark var”

Atalay, kamu işlerinin Toplu Sözleşme Çerçeve Protokolü’nün HAK-İŞ tarafından da müzakerelerinin yapıldığını hatırlatarak, “Her sendika kendi sözleşmesini yürütüyor. İki ay önce hükümetten bir teklif yok; bu da dayanma gücünü tükenmiş durumda olan bireyleri daha da zorlaştırıyor. TÜİK’in açıkladığı verilerle market fiyatları arasında büyük farklar var” dedi.

2002’de vergi dilimine girişin 22 kat daha fazla olduğu günlerden bugüne, bu oranın neredeyse 6 katına düştüğünü bunun da gelir dağılımındaki adaletsizliği artırdığını belirtti. “Bugün emekli, işçi ve stajyerlerin karşılaştığı sorunlar büyümekte” diye ekledi.

“70 yaşında çalışıp iş kazasına uğrayanlar var”

Kamu sözleşmeleri gündemdeyken, sendikaların emeklilik konusu ve asgari ücretsizlikler hakkında bilgi vermesi gerektiğini söyleyen Atalay, “70 yaşındaki bir kişinin çalışmaya zorlandığı bir sistemde bir şeyler yolunda gitmiyor demektir” dedi. İşçiler olarak hak ettiklerini alamadıkları için zor şartlarda yaşadıklarının altını çizdi.

Atalay, hükümete yönelik çağrıda bulunarak toplu sözleşme görüşmelerinin asgari ücret veya memur zammı gibi algılanmaması gerektiğini vurguladı. “Demiryolu çalışanları, enerji ve karayolu işçileri de bu sistemden etkilenmekte. Eşit ve adil bir ücret talep etmemiz doğal” dedi.

“Maliye Bakanının görüşleri çalışanların gerçeğinden uzak”

Atalay, kamu işveren sendikasına sundukları 21 maddelik önerilerin ardından “Parasal konuları konuşmak istemiyoruz” yanıtını aldıklarını belirtti. “Parasal olmayan bir konuda olumlu bir sonuç çıkamaz. Bizim her bir sıkıntımız çoğunlukla parayla ilgili” ifadelerini kullandı.

İşçi bulmanın zorlaştığını ve bu durumun yüksek ücretlerden kaynaklandığını belirten Atalay, “Köle ücreti olarak adlandırılacak bir sistemle işçi bulmak imkansız” diye konuştu.

“Demokrasiden yanayız”

İstanbul’daki tutuklamalar hakkında düşünecek olursak, Atalay, “Haksızlık yapıldığını ifade ettik ve demokrasiden yana olmak zorundayız” dedi. Yargının da adil çalışması gerektiğine vurgu yaptı ve her bireyin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

“Ara zam ve vergi düzenlemesi talep etmekteyiz”

Atalay, ara zam ve vergi düzenlemesi taleplerini sürekli olarak yetkililere ilettiklerini belirtti. “Özellikle Çalışma Bakanı’na yürüttüğümüz görüşmelerde olumlu bir şey almakta zorlanıyoruz” dedi.

Son olarak, asgari ücret görüşmelerine katılıp katılmayacaklarını sorduğunda, “Bu ücrete kimse bir haftayı geçinemez” dedi ve yasal düzenleme olmadan müzakere masasına oturmayacaklarını belirtti. “Adil bir komisyonun oluşturulması şart” diye ekledi.

“`

Related Posts

“Anneler Günü için 80-100 milyar TL ciro bekleniyor”

Hayat boyunca evlatları için fedakârlık yapan annelerimizin yüzünü güldürmek için Anneler Günü’nün bir fırsat olduğunu dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Anneniz, aldığınız hediyeye değil; sizin yüzünüzdeki tebessüme, ona duyduğunuz saygıya, verdiğiniz değere bakar” dedi.

Atalarımızın bilmediği kelimeler, haller sözlüğü

A- Anda kalmak Eskiden kendini işine vermemişler için “eli işte, gözü oynaşta” denirdi. Günümüzde hiç kimse kendini işine vermiyor, herkes hep beraber eldeki cep telefonundaki bilumum sosyal medya mecralarına akıyor. Telefonda konuşurken, WhatsApp’tan mesaj atıyor, mesai saatleri dahilinde telefonu sessiz moda alıp oyun oynuyor, vidyo izliyor, ama dilinden de “anda kalmak” tabirini düşürmüyor. Sokağa çıkıp sorsak “An nedir?” diye, kaç kişi bilebilir acaba. İki kadın markette karşılaştı. Selamlaştılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir