Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanından Kene Uyarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek halkı uyardı. Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak doğaya yayıldığını ve vakaların ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu vurgulayan Çetin, özellikle sıcaklıkların artmasıyla doğada kene sayısının artacağını belirtti.

Risk grubundaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Çetin, arazide bulunan kişilere döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi.

Kene bulunabilecek alanlarda ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Çetin, insanların topluca bulunduğu piknik ve mesire alanlarında da dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Nisan ayının ortalarından itibaren vakaların görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde KKKA tedavisi gören hastaların bulunduğunu ve vakaların mayıs-ağustos arasında artış göstereceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

Aşı çalışmalarından da bahseden Çetin, KKKA’ya karşı etkili aşılar geliştirmek için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Uluslararası konsorsiyumlarla işbirliği içinde olduklarını ifade eden Çetin, aşının hastalığa karşı önemli bir önlem olacağını söyledi.

İlaç geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Çetin, bu çalışmaların sonucunda KKKA’ya karşı alınacak önlemlerin artacağını ve hastalığa yakalanma riskinin azalacağını ifade etti.

Related Posts

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

RSV’nin ekonomik yükü ile ilgili Türkiye’de ilk araştırma

Bebeklerde yaşamı tehdit eden şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan Respiratuar Sinsityal Virüs’ü (RSV) konu alan bu ilk raporun sonuçlarını Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı. Basın toplantısına katılan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Ateş Kara da RSV hakkında önemli bilgiler paylaştı.