Trump’ın politikaları ABD ekonomisinin daralmasına neden oldu

ABD Ekonomisi 2024’ün İlk Çeyreğinde Daraldı

ABD ekonomisi, 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı. Geçen yıl genelinde yüzde 2,8 büyüme performansı sergileyen ABD ekonomisi, son çeyrekte yüzde 2,4’lük bir büyüme yaşamıştı.

12 çeyrek sonra daralan ABD ekonomisinin, analistlere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının etkisiyle resesyon endişeleri tetiklendi. Tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve federal harcamalardaki düşüş de ekonomideki daralmanın sebepleri arasında yer alıyor.

Analizcilere göre, Trump’ın başkanlığı döneminde başlattığı ticaret savaşları ve artan gümrük vergileri, ABD ekonomisindeki küçülmeye neden olan temel etkenler arasında yer alıyor. Bu durum, ABD’nin ithalat yaparken karşılaştığı zorlukları ve ticaret dengesini bozan unsurları beraberinde getiriyor.

Vadeli İşlemler ve Emtia Piyasaları Uzmanından Değerlendirme

Amerika’nın daralan ekonomik göstergeleri, uzmanlara göre, Trump’ın başkanlığı döneminde uyguladığı ticaret politikalarının beklenen sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Vadeli işlemler ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, “Ancak Trump’ın uyguladığı politikaların ABD ekonomisine etkileri beklenenden daha hızlı ve ağır olmaya başladı” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Ergezen’in açıklamalarına göre, ABD ekonomisinin küçülmesindeki temel etkenlerden biri de gümrük vergilerindeki artışlar. Bu durum, hem ABD’nin ithal ettiği ürünlere ek vergiler getirerek talebi azaltıyor hem de ihraç edilen ürünlere karşı tarifeler uygulanması karşı tarafın taleplerini kısıtlıyor.

Küresel ekonomideki genel yavaşlama ve ABD ekonomisindeki daralma temelinde Federal Rezerv’den faiz indirimleri beklentisi doğuyor. Ancak, Avrupa ve Çin’deki ekonomik zorluklar, faiz indirimlerinin hızlandırılmasını geciktirebilir. Ergezen, “Fed’in yakın dönemde faiz indirimlerine gitmesi muhtemel” ifadesini kullanarak, küresel ekonomideki belirsizliklerin faiz politikalarını etkileyebileceğini belirtti.

Ergezen’in değerlendirmelerine göre, ABD ekonomisindeki düşüş ve küresel ticaretteki sorunlar, gelecekte enflasyon ve faiz oranları konusunda belirsizliklere neden olabilir. Emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar ve tüketici fiyatlarındaki olası artışlar, piyasalarda resesyon endişelerini canlı tutabilir.

“ABD ekonomisi, Trump’ın politikalarıyla yeniden yapılandırılmaya çalışılırken karşılaşılan daralma, küresel ticarette bir dönüşüm sürecine işaret edebilir” diyen Ergezen, gelecek dönemde finansal piyasalarda ve ekonomik göstergelerdeki değişimleri yakından takip etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

İngiltere Merkez Bankası para politikasını yenileyecek

Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuşan Bailey, İngiltere’de son dönemde enflasyonda görülen yükselişin ağırlıklı …

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor

Türkiye’nin ihracat yükünü deniz yolu sırtlıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, ocak-mayıs döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,4 artarak 110,9 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde dış ticaretin büyük bölümü deniz yoluyla yapıldı …

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Yunan üreticileri düşünceli

Yunanistan’da üretici enflasyonu, 2025 Nisan’ında yüzde 0,5 olan seviyeden 2025 Mayıs’ında yüzde 2’ye çıkarak dikkat çekici bir ivme kazandı. Bu artışın ana itici gücü, enerji maliyetlerindeki keskin yükseliş oldu. Enerji fiyatları, bir önceki ay …

Sigortada yeni dönem yarın başlıyor: Prosedür de muhattap da değişiyor

Kasko ve trafik sigortasında yeni dönem yarın resmen başlıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından 25 Nisan’da yayımlanan genelge ile sigorta sektöründe büyük bir değişiklik devreye alınmış olacak. 1 Temmuz …