OPEC+ ülkeleri petrolde yeni üretim artışına hazırlanıyor

Üretici Grubu, Petrol Piyasasındaki Arz Artışını Duyurdu

Dün gerçekleşen bir saatlik çevrimiçi toplantı sonrasında üretici grup, petrol piyasasının sağlıklı olduğunu ve stokların düşük seviyelerde olduğunu belirterek arz artışını duyurdu.

Petrol fiyatları, Nisan ayında varil başına 60 doların altına düşerek dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüş, OPEC+’nın beklenenden daha büyük bir üretim artışı açıklaması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerinin küresel ekonomik zayıflık endişelerini artırmasıyla gerçekleşti.

OPEC+ kaynaklarına göre, Suudi Arabistan diğer üyeler Irak ve Kazakistan’ı cezalandırmak amacıyla üretim kotalarına yeterince uymayan bu üyelere yönelik üretim kesintilerinin sona erdirilmesi yönünde baskı yapıyor.

Trump’ın OPEC+’a yaptığı üretimi artırma çağrılarının ardından zamların gelmesi dikkat çekti. Trump, Mayıs ayının sonlarında Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek.

Aralık ayında, OPEC+ grubu sekiz ülke arasında anlaşarak 2,2 milyon varil/gün üretim kesintisini 2025 yılından itibaren kademeli olarak azaltma kararı aldı.

Reuters hesaplamalarına göre, Haziran ayında gelecek olan artışlarla birlikte toplam artış 960.000 varile ulaşacak ve günlük kesintilerin %44 oranında geri çekilecek.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü %1’den fazla düşüşle varil başına 61,29 dolara indi. UBS analisti Giovanni Staunovo, OPEC+ haberlerinin ticaret gerginlikleri ve ekonomik büyüme endişeleri nedeniyle petrol fiyatlarının pazartesi günü düşeceğini öngördü.

Kuveyt Petrol Bakanı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, cumartesi günü yapılacak OPEC+ toplantısının üretim politikalarını etkileyeceğini belirtti.

RBC Capital Markets’tan Helima Croft, “Uyum yine ana odak noktası gibi görünüyor. Kazakistan ve Irak tazminat hedeflerini tutturamamış durumda, Rusya ise daha az oranda bunu başarıyor” dedi.

OPEC+’nın fiili lideri olarak bilinen Suudi Arabistan yetkilileri, arz kesintilerini artırarak petrol piyasalarını desteklemeye yanaşmadıklarını bildirdi. Grup, 28 Mayıs’ta tam kapsamlı bir bakanlar toplantısı düzenlemeyi planlıyor.

Related Posts

Jeopolitik gerilimler etkisinde lojistikte Türkiye yeni rota olabilir

Küresel ticaretin önemli ayaklarından lojistik sektörü, son yıllarda artan jeopolitik riskler ve ticaret politikalarındaki sert değişimlerin etkisiyle zorlu bir dönemden geçerken, bu dönemde Türkiye, yeni rotaların merkezi olarak öne çıkabilir.

TEKNOFEST KKTC’de son gün coşkusu!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen TEKNOFEST’e katılmak isteyen ziyaretçiler, etkinliğin son gününde girişlerde uzun kuyruklar oluşturdu.

TZOB’dan don felaketine ilişkin açıklama: ’65 ilimizi etkiledi’

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar don felaketine ilişkin açıklamada bulundu. Bayraktar “65 ilimizde meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi” dedi.

SSB Başkanı Görgün: Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra kurulan Türk savunma şirketlerinin dünyanın sayılı şirketleri arasına girdiklerini belirterek, “Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik.” dedi.

Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türk şirketlerine ülkesinin enerji sektörüne yatırım çağrısında bulunarak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Arama, sondaj, rafinaj, iletim, hatları ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ve madencilik alanında çalışma imkanları mevcut” dedi.

Yurt dışından alışveriş yaparken dikkat! Hem banka hem de kişisel verileriniz kaydediliyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirterek “Özellikle Türkiye’de herhangi bir temsilcisi bulunmayan yabancı elektronik ticaret sitelerinde karşılaşılacak sorunlarda muhatap da bulunmuyor. Bu nedenle tüketicilerimizin yurt dışı alışverişlerde daha dikkatli olmasını öneriyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir