Ege Bölgesi İhracat Verileri Açıklandı: Ege Tekstil Birinciliği Korudu
Sektörel bazda en yüksek ihracat, 248 milyon dolarla Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirildi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise 135 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada kendine yer buldu. Artış gösteren bir diğer birlik ise Ege Maden İhracatçıları Birliği oldu, yüzde 6’lık artışla 120 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sıraya yerleşti. Mart ayında en fazla büyüme gösteren sektör ise yüzde 47’lik büyüme rakamıyla Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği oldu.
Mart ayında hazır giyim, yaş meyve sebze, kuru meyve, hububat, mobilya, tütün, zeytin ve zeytinyağı ile deri sektörleri, önemli ihracat rakamlarına ulaşarak dikkat çekti. Ancak genel tablo, bazı sektörlerde yapısal sorunların olduğunu gösteriyor.
SEKTÖRLERDE CİDDİ BİR GERİLEME MEVCUT
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin ihracat performansına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak özellikle emek yoğun sektörlerde ciddi bir gerileme yaşandığını belirtti. Hazır giyim sektörünün Türkiye genelinde ihracat sıralamasında beşinci sıraya gerilemesini yapısal bir kırılma olarak değerlendiren Eskinazi, yüksek enerji ve işçilik maliyetleri ile küresel pazarlardaki daralmanın etkilerine dikkat çekti.
Eskinazi, sürdürülebilir bir ihracat artışı için üretim maliyetlerinin düşürülmesi, verimliliği artırıcı yatırımların desteklenmesi ve öngörülebilir bir ekonomi politikası oluşturulması gerektiğini vurguladı. Döviz kurlarının enflasyonla paralel bir seyir izlemesi gerektiğini belirten Eskinazi, kısa vadeli çözümlerin sorunları çözmede yetersiz kalabileceğine dikkat çekti.
More Stories
Brend petrolde düşüş sürüyor: Son 4 yılın en düşük seviyesinde!
MEMUR ZAMMI 2025 || 3 aylık enflasyon farkı ile en düşük memur maaşı zam oranı ne kadar olacak? Temmuz ayı memur maaş zammı ne kadar?
Bakan Şimşek Brüksel’de: İnşallah bu diyalog diğer diyalogların da önünü açar